28 czerwca 2018 r.
Urszula Nehrebecka-Szewczyk (na zdjęciu) w Pobiednej prowadzi wraz z mężem gospodarstwo ekologiczne. Własny sad owocowy i warzywa inspirują ją do eksperymentów kulinarnych, z dbałością o zdrowie i smaczne posiłki. Małe i duże kulinarne cudeńka pani Urszula oferuje na ekologicznych jarmarkach. Co więcej, przepisem na małe i zdrowe co nieco dzieli się z Czytelnikami "Nowin Jeleniogórskich". Ciasteczka owsiane albo kulki owsiane - nazwa może być używana dowolnie - w kuchni pani Urszuli modyfikowane są w zależności od pory roku. Specjalne dodatki sprawiają, że ciasteczka mają niepowtarzalny smak i oryginalną recepturę. W sezonie pani Urszula dodaje bowiem do podstawowego składu choćby... pędy z młodego świerku albo kwiaty czarnego bzu czy róży jadalnej.
Produkty (przepis na około 20 sztuk ciasteczek):
1,5 szklanki płatków owsianych, 3 jajka, pół kostki masła, 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej, 2 łyżki miodu, opcjonalnie: 1 łyżka suszonej żurawiny, słonecznika czy siekanych orzechów.
Przygotowanie:
płatki owsiane, mąkę, jajka i opcjonalnie ziarna słonecznika, żurawiny, posiekanych orzechów wkładamy do naczynia, dodajemy masło (można wcześniej roztopić), wyrabiamy ciasto (powinno mieć zwartą konsystencję). Opcjonalnie dodajemy na przykład posiekane płatki róży jadalnej. Odkładamy ciasto na 20 minut, aby "odpoczęło". Następnie robimy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Można je lekko rozpłaszczyć. Ciasteczka - kulki układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Tekst i zdjęcie: MPP
Źródło: Nowiny Jeleniogórskie nr 24 z 12 czerwca 2018 roku